MTB SÆL

MTB Sæl

Foto: utlånt av Marinemuseet i Horten

Type: MTB
Navn: Sæl
Bygget: 1901
Verft: Marinens hovedverft i Horten. Bygg nr 85.
Tonnasje: 107
Mål: 39,9 m lang og 4,9 m bred.
Maskin: Trippel eksp. (Dampmaskin) 1100 hk.
Nasjonalitet: Norsk
Rederi: Den Norske Marine
Forlist: 18.04.1940
Forlis sted: Aanuglo, Onarheimsfjorden, Hardangerfjorden, Hordaland
Dybde:22-25
 

Historie

18 April 1940 gikk det alarm i Uskedal om tre tyske motortorpedobåter som var på vei inn i Hardangerfjorden. Avsnittssjefen, kaptein Ulstrup, ga muntlig ordre om at SEL skulle komme seg vekk for ikke å bli angrepet og ødelagt av den overlegne fiende, men da ordren via mellommann nådde om bord i SÆL, oppfattet fenrik Gulbrandsen den slik at han skulle angripe og ødelegge de tyske fartøyene. Lojalt styrte han SÆL ut i fjorden.
K1. 1600 observerte man fra SÆL to tyske motortorpedobåter som kom med stor fart sørover fra Lukksund. Det var moderne fartøyer på ca 60 tonn deplasement, fart 37 knop, bestykning en 20 mm maskinkanon og to torpedorør. Mot dette kunne SÆL stille opp med 16 knop og langsomme manøvreegenskaper, to 37 mm kanoner montert en på hver side av fartøyet slik at bare en av dem kunne brukes under skyting over samme baug, og en liten Colt mitraljøse.
På en avstand av 2500 meter åpnet SÆL ild med den ene kanonen som bar. I fem minutter vekslet partene ild. Den ene motortorpedobåten ble truffet av flere skudd fra SÆL og ble liggende stille en stund med sterk slagside. Men et tysk prosjektil traff den ene av SÆLs kanoner og satte den ut av funksjon, og kort etter røk avtrekkersnoren på kanon nummer to. Flere prosjektiler hadde slått inn i forskipet, der vann begynte å trekke inn.
Tyskerne våget seg nå nærmere og beskjøt den norske torpedobåten fra for til akter. I tillegg dukket en tredje motortorpedobåt opp, og SÆLs stilling begynte å bli prekær. Tre torpedoer ble avfyrt mot den, to gikk under kjølen og i land uten å detonere, den tredje sprang mot et lite skjær like forrenfor SÆL. Eksplosjonstrykket skadet baugen enda mer, vannet strømmet inn og båten begynte å synke. Mens Colt-mitraljøsen holdt tyskerne på avstand, bakket fenrik Gulbrandsen SÆL for full fart mot land ved Aanuglo for å gi besetningen en sjanse til å redde livet.Under denne manøver støtte SÆL på et skjær og ble stående med akterskipet over vann. K1. 1625 ga sjefen ordre til besetningen om å hoppe på sjøen. En mann var hardt såret av et lungeskudd og seks mann hadde mindre streifsår, men alle 21 kom seg velberget i land. Hele besetningen hadde stort sett oppført seg kaldt og rolig under kampen, som hadde vart i 20 minutter.
Senere på kvelden prøvde besetningen å fortøye SÆL så den ikke skulle gli av, men det lyktes ikke. Med vaiende flagg gikk torpedobåten til bunns da det ble høyvann.

 

Adkomst

Båt. Aanuglo ligger i Onarheimsfjorden mellom Lukksund og Herøysund. Sæl ligger i Veavika sør øst på Aanuglo. Fortøy i skjerene på sør vest siden av viken, det er brå dypt på østsiden av skjerene. Fra det midterste skjeret går du ned rett østover, her finner du vraket tett opp i skjeret på ca 22-25 meter.

 

Dykking

Da Sæl ble funnet på 60talet var hun helt inntakt, med ammunisjon, miner og torpedoer. Forsvaret rensket vraket for ammunisjon, men de sprengte torpedoer og miner ombord. Dette resulterer i at Sæl er en forvridd skraphaug i dag. Selve baugprofilen er hel, men etter det er båten mer eller mindre borte, før du kommer til fyrrommet der du kan se dampkjelene. Dampmaskinen kan også gjennkjennes på den frittliggende veivakslingen. Propellakslingen ligger krøllet opp mot skjeret. Selve hekken er også tilnermet hel.
Det er nok ikke vestlandets mest spennende vrak, men det finnes ikke mange dampdrevne MTBer som ble senket i kamp for Norge som er dykkbare. Så den er et dykk verdt, hvis en kjenner historien og har sett hvordan den engang så ut.

[Tilbake]
atleto@login.eunet.no
Ta bare bilder og etterlat kun bobler